Коефицијент и маргина кладионице, битни су аналитички инструменти за кладионичаре. Њиме пре самог постављања опкладе, могу утврдити дају ли се реалне шансе неком исходу. Или кладионица није урачунала важну информацију пред неку утакмицу. Маргина је, заправо, начин на  који кладионица покушава да на дуже стазе оствари профит.

Она се односи на рачунање квота на победу два тима. Или било који резултат у оквиру меча. У односу на то реалну вероватноћу или не, ту се генерише додатна вредност. Јер, преко маргина кладионице и постављају квоте на мечеве.

За такмичаре је важно упоредити коефицијент меча са оним који даје кладионица. Коефицијент и маргина кладионице, представљају и предност коју она остварује у односу на играче. Стога рачунање самостално коефицијента, може утицати на ваш избор места за клађење.

Коефицијент и маргина кладионице

Играчи у овом случају, морају бирати кладионице са најнижим маргинама. Али такође, и прихватљивим квотама уз то. Проблем је што они не обраћају пажњу на њу. Већ се више фокусирају на промотивну понуду или бонусе који им се нуде.

Како израчунати маргину?

Са доступношћу интернета, сада је веома лако израчунати коефицијент неког меча. За то постоји јединствена математичка формула. Која није тешка за памћење. И њеном применом, играч ће моћи да упореди коефицијент меча са оним у кладионици.

Формула за маргину подразумева урачунавање квота на оба играча или тимова. То се рачуна овако. Једначина гласи: (1/квота на тим 1)х100 + (1/квота на тим 2)х100= маргина. На тај начин можемо видети како је кладионица формирала понуду квота за тај меч.

Често се помиње и идеални случај када би маргина била нула. Да се подједнака квота даје за обе екипе. У стварном животу, један од тимова добија малу предност. Па на тој разлици кладионице могу добити профит. Оне се убацују потом у ову формулу.

Не морате сами рачунати оно шта су коефицијент и маргина кладионице. За то постоје калкулатори које можете пронаћи на интернету. Па ће они уместо вас извршити прорачун. Добра ствар је и што је већина њих бесплатна. И не морате доплаћивати додатна средства за ову услугу.

Коефицијент и маргина кладионице – висина

Када сте упознати са математичком формулом рачунања маргине, можете кренути са истраживањем. Оно би подразумевало убацивање квота за жељени исход меча у формулу. Треба обратити пажњу, да због жеље за остваривањем профита, ниједна кладионица не наводи колика јој је маргина на сајту. То се постиже овом формулом.

Koефицијент и маргина кладионице

Додатно је важна и још једна ставка. Препоручљиво је да се коефицијент и маргина кладионице за један исти меч, упореде кроз више места. Тако би се утврдило постоје ли одступања за један догађај између кладионица. Што би у великој мери могао да вам буде показатељ где уложити новац.

Проценти, односно висина маргине се разликују од кладионице до кладионице. Стандард у оквиру ове бранше је да то буде пет одсто. Међутим, постоје места где је ова маргина веома ниска и износи 2 процента. Што је добар знак за играче где су можда и квоте прихватљиве. Ово се односи на оне кладионице које су међу најбољима.

На другом месту, може се десити да та цифра буде и 15 одсто што је превише за играче. Важно је обратити пажњу и на следеће. Маргина варира и од избора спорта као и појединачног типа у оквиру неке утакмице. Јер су маргине веће код спортова који су мање популарни. По правилу, што се може истражити, најниже маргине су на америчким спортовима.

Коефицијент у кладионице

Иако смо прво анализирали шта су то маргине, ипак, оне се постављају на основу квота. Што је и основни посао кладионице када прави понуду за спортске догађаје. Квоте приписују вероватноћу неком исходу да ће се догодити током дуела. Уобичајено, то је клађење на домаћина, госта или нерешено. Све ово зависи и од спорта, али и од тога што има много комбинација спортских догађаја.

Такмичар, пре него што жели да се клади, може проценити евентуални добитак. Тако што ће квоту на неки догађај помножити са улогом. Уз после рачуницу, да од добитка одузме улог, како би то био чист резултат добијеног новца. На све ово, утичу бројни параметри, које кладионице урачунавају при састављању квота. Због тога је важан и аналитички приступ.

Коефицијент и маргина кладионице

Поређењем квота, неки играч може утврдити где му је исплативије за клађење. Али оних квота које дају различите кладионице, на исти догађај. Зато је важан и такав стратешки став заузети, како би играч максимализовао профит.

Важно је знати да већина кладионица у региону и Србији имају децималне квоте. За разлику од фракционалних и америчких. Које, свака од њих, имају различит начин обрачунавања и генерисања добитка. Осим рачунања могућег добитка, играч на основу предложене квоте за неки исход, може прорачунати његову вероватноћу.

И то на следећи начин преко ове формуле. Она изгледа овако (1/квота)х100 па се добијени производ претвори у проценте. Ево примера. Ако је на неки исход квота 1.30, онда 1/1.30 = 0.77. Када се то помножи са стотину, добија се вредност од 77 одсто вероватноће.

Надмудрити кладионицу – valuebetting

Коефицијент и маргина кладионице, јесу нешто чиме она ствара предност у односу на такмичара. Међутим, такмичари их могу победити, а ово је једна од стратегија којом то могу учинити. Она подразумева наћи вредност у опклади, која је реално већа у односу на оно што је ставила кладионица. Поготову ако нису урачунали неки од важних параметара који би у великој мери могли да утичу на један од исхода дуела.

Заправо, овакав начин клађења, подразумева и осећај када треба инвестирати, односно уложити. И проницљивост да се пронађе вредност. Она се може огледати о детаљном информисању о екипама на које се кладите, што некад може донети предност у односу на кладионицу.

Можете, помоћу ове стратегије, сами формирати квоту на неки догађај. И потом спроведена истраживања упоредити са оним што дају кладионице. И то након детаљног претраживања тржишта квота. Или се ослонити на берзе квота, односно засебних платформи посвећених трговином квотама.

Битно за налажење valuebet-a јесте колико је вероватно да ће се нешто заиста догодити на утакмици. Вероватноћу коју ви израчунате сами, упоредите са кладионицама. Практична примена, може бити овековечена на примеру меча двојице тенисера на гренд слем турнирима.

Једном се даје квота на победу уз одређени проценат шанси. Али, може се десити да кладионица изостави неку битну информацију о његовом противнику. Која може у многоме да повећа његове шансе за тријумф. И у томе до изражаја долази информисаност играча пре кладионица. Управо то, може бити простор за остварење вредносне опкладе.

Спортске промоције        

Коефицијент и маргина кладионице, могу се израчунати и претрагом промотивне бонус понуде кладионица. Ту можете наћи и оно што вас занима, да бисте пратили поменуте ставке.

Један од најчешћих видова спортских промоција јесу бонус квоте. Преко њих, кладионице покушавају да дођу до што већег броја корисника. Оне ће формирати своју понуду догађаја, и из ње ће вам нудити да одаберете догађај. Уз претходно испуњене услове. Од кладионице до кладионице зависи колики је онда минимални број одиграних парова на тикету. Углавном то може бити од 4+1 па до 9+1.

Спортске промоције     

Meridian кладионица нуди вам модел 3+1, 5+1, 7+1 и 9+1. Од почетног броја од три пара можете добити један бонус. А ако се одлучите за онај највећи, и до четири бонуса. Овде нема минимума колика квота мора бити за сваки меч. Дозвољено је и да се комбинује са другим играма.

Бонус квоте нуди и Моzzart кладионица. Групе мечева су код њих доступне у следећој форми. И то 4+1, 6+1 и 8+1. С тим да је овде минимално ограничење квоте на 1.30 по пару. Након што играч испуни услове за једну бонус квоту, може додавати друге мечеве са квотама. Уз то да нема онда ограничења.

Пожељно је погледати и следеће када поредите понуду бонус квота. Ваљало би видети јели у том распону постоји исти меч, који су кладионице уврстиле у ову понуду. Онда можете поредити квоте и, убацивши у математичку формулу, упоредити коефицијенте два дуела. Па се стога одлучити за ону кладионицу где је исплативије за коришћење бонус квота.

Преостала понуда промоција  

Спортска понуда и квоте могу утицати на оно што су коефицијент и маргина кладионице. Зато је ваљано погледати које све опције нуде кладионице у оквиру промоција. А да подразумевају однос према вероватноћи неког исхода.

То је класични бонус на број парова. Обично кладионица одреди минималну квоту коју један меч мора да има. У зависности од броја типова, зависи и проценат бонуса који играч може да добије. Тако да, и у овом случају, може између кладионица постојати разлика у минималној квоти када је у питању оваква врста бонуса. Такође, можда се и нека друга правила ове промоције разликују од једне до друге кладионице.

Коефицијент и маргина кладионице, могли би се рачунати и кроз bet builder.  Овакав вид клађења, омогућава такмичару да сам креира своју опкладу. Они бирају жељене квоте и комбинују два маркета постављајући јединствени вид клађења. И у овом случају, важно је поредити квоте које се дају, као и, дају ли кладионице ову функцију за исте мечеве. Па се све то може конвертовати у већ помињан математички образац.

Можете погледати и промоције које се тичу недобитних тикета. Односно, уколико сте погодили највећу квоту а промашен имате само један пар. Онда такву понуду можете упоредити, када је реч управо о највећим понуђеним квотама. Иако се оне односе на тикет у целини, можете то убацити о део о појединачним паровима. Онда и видети где вам је исплативије да играте уколико промашите.

Поредите и промоције када вам кладионица додељује freebet. Који касније мора бити испоштован уз неке услове. Може се догодити да, код неке кладионице, имате минималну квоту, да би се проценат вредности уплате пренео са тикета на рачун.

Закључак

Коефицијент и маргина кладионице корисни су сваком такмичару уколико жели профит на дужи рок. Уопште није захтевно научити основну математичку формулу којом се то ради. Након тога, спремнији сте да анализирате, дају ли кладионице реалне квоте за неке тимове. Односно, мечеве уопште. Такође, одмах знате, да оне са високим маргинама треба избегавати. Иако се труде на различите начине, бонусима да привуку нове кориснике. Тражење и рачунање маргина, захтева и велико истраживање. Које ће се сигурно исплатити. Пробајте и ви.