Приручник за клађење, биће пре свега водич за оне играче који тек улазе у свет игара на срећу. Како би им били јасни основни принципи улагања. А нарочито начини како могу остварити профит на дуже стазе. Оно што је сваком играчу у глави када жели да се клади. Такође, битно је знати и како се може регистровати. А и уплатити први депозит. Потом искористити бонус добродошлице.

Клађење је нешто што има дугу историју. Заправо, све је настало од жеље за коцкањем што се играло у казинима. Такве игре су почеле да се развијају у Европи и Кини. Касније и у Америци која је постала главно средиште за коцкање. Коцкање је пружа материјални и финансијски добитак, али је засновано на вероватноћи.

Управо што су то игре на срећу, и клађење подразумева вероватноћу за неки исход. Приручник за клађење, упутиће их у то како да сами израчунају то за један догађај. Или да провере дају ли кладионице неким тимовима веће или мање шансе. Они ће кроз овај процес, сазнати које су битне кладионичарске стратегије.

Упознаће се са системима за клађење  као једним од начина за генерисање профита. Пре свега, од тога како кладионице постављају квоте и њихово поређење. Јер су квоте срж клађења. На основу њих се додељује поменута вероватноћа. Сем тога, у оквиру овог приручника, играчи ће сазнати и друге технике и начине инвестирања.

То ће им помоћи, превасходно у избору кладионице. Што је први корак по уласку у свет игара на срећу и клађења.

Приручник за клађење – избор кладионице

Пре него што се упусте у авантуру спортског клађења, играчи бирају где ће то радити. Они то чине на основу већ утврђених критеријума. Који не морају бити исти за сваког. Такође, зависи и од материјалног статуса, колико је неко спреман за улагања. Па ће се према томе одлучивати за место где му је исплативије.

Кладионице би требало бирати на основу квота које нуде. Оне тако приписују вероватноћу неком исходу. Без обзира о коме год спорту се ради. Пошто то можете израчунати сами, онда ћете стећи слику о томе како кладионице вреднују исти меч. Поредећи квоте, изабраћете место где су оне исплативије.

У овом случају је важно да се бирају кладионице са што мањом маргином. То је метод којим оне задржавају предност у односу на играча. Где се рачунају у формули (1/квота тим 1)х100 и сабира са (1/квота тим 2)х100. Читав збир онда представља маргину, која никада није нула, иако је то најпожељнија ситуација. Да се једнако вреднују учинци тимова, и дају им се исте квоте. Увек мора да постоји мали хендикеп.

Кладионицу је могуће изабрати и на основу бонуса добродошлице. Сваки нови корисник, добиће одређена средства, било за слот, било за спорт. Па на основу тога и услова, може се вагати где је боље. То је управо важно почетницима, како би касније стекли замајац у жељи да профитирају.

Некада играчи прилагођавају избор кладионице својој стратегији клађења. Иако није примењива на све спортове истоветно, можда је у некој кладионици исплативије за играча да је користи. Па се зато одлучио да ту улаже новац. Све на крају, зависи од играча, након што сагледа целокупну слику и изврши сопствено истраживање пре избора кладионице.

Приручник за клађење – шта су то квоте?

Клађење се не може замислити без играчке квоте. Заправо, то су бројке које кладионице формирају за конкретне исходе спортских дешавања. Математички речено, оне представљају вероватноћу да ће се неки исход догодити. И то изражену у процентима. Јер је некада вероватно да ће победити домаћин, гост или бити нерешено. Такође, квоте варирају и у зависности од тога када се промени спорт. Тако да није увек све исто.

Квоте служе играчима да процене колики би могли имати добитак на неком мечу. Углавном је то најлакше израчунати на следећи начин. Множењем квоте са улогом ће се добити коначан производ изражен кроз новац. Међутим, у ту рачуницу треба одузети од тог производа и оно што је уложено. Ради добијања чистог рачуна који остаје играчу уколико погоди исход дуела.

Квоте, према уобичајеној подели, могу бити фракционалне, децималне или америчке. С тим да се у Србији најчешће корите децималне. Које су и најпростије за разумевање, без укључивања додатне математичке рачунице.

Приручник за клађење- квоте

Осим што на основу квоте се може рачунати потенцијални добитак, може и вероватноћа. Такмичар одабере одређени исход унутар једног кладионичарског пара. Затим израчуна по формули 1/квота помножено са сто. Добијени производ је процентуално изражена вероватноћа да ће неки тим победити. Или указује на одређени исход меча који је вероватнији.

Кладионице покушавају да, када је реч о квотама, задрже предност у односу на играче помоћу маргина. То је коефицијент који додељују неком мечу, у жељи да задрже профит на дужи рок. Али, играчи могу сами израчунати маргину, тако што убаце квоте у математичку формулу. И то (1/квота на тим 1)х100 + (1/квота на тим 2)х100= маргина. Оне кладионице где је овај праг мањи, треба бирати за клађење. Тамо где је он већи, су онда за избегавање јер те квоте онда нису исплативе.

Приручник за клађење – поређење квота

Играчима који тек почињу да се кладе, од велике користи биће да знају како поредити квоте. Тако могу израчунати у којој кладионици су оне фер и приближне вероватноћи неког исхода. Заправо, колико реално одражавају снагу између тимова. Или се односе на конкретан исход.

У овом случају, такмичари за почетак могу изабрати један меч. Гледајући само квоте на домаћина, госта или нерешено, ако за пример узмемо фудбал. Онда тај исти дуел треба прегледати какве квоте на њега дају друге кладионице. Па на основу урачунате вероватноће, одредити где је најисплативије уложити. Применивши све формуле приликом рачунања вероватноћа и потенцијалног добитка.

Овде је важно направити једну битну разлику. И то да ли су у питању квоте за клађење пре меча. Или се оне односе на квоте у току трајања дуела. Јер, ту се мора бити опрезан и пратити кретање квота, али и знати када да се брзо реагује и уплати новац. Од великог значаја би могао да буде и индикатор ако неке квоте почну да падају.

Што нас касније поново доводи до рачунања коефицијента и маргине кладионице. И у том случају је важно поређење, да ви се изабрало што боље место за клађење. Компаративни приступ анализи квота је веома важан и за почетнике. Јер ће тако изградити сопствену стратегију, али и сигурнији начин за инвестирање. Познајући које кладионице дају фер квоте или имају поштену маргину на мечеве.

Стратегије за клађење

Када почињете да се кладите, није довољно познавати само шта су то квоте и изабрати кладионицу. Поредећи вероватноћу, може вам одредити где је исплативије за клађење. Али је управо у тој исплативости кључ. Потребно је имати својеврстан стратешки приступ. Односно начин расподеле улагања зарад максимизације профита на дужи рок. То зависи од тога и каквог је финансијског статуса играч. Па ће стратегију прилагодити ономе што има од новчаних средстава на располагању.

За ово је важно, пре свега, подробно информисање о спортским дешавањима и аналитички приступ клађењу. Односно томе како кладионице постављају квоте. Стратегије за клађење, мора се рећи, нису једнако успешне за све спортове. Зато, у зависности од дешавања за које се опредељујете, па томе и стратешки приступ прилагођавате. Јер, играчи углавном улажу на најјаче спортове кроз кошарку или фудбал.

Овако нешто, захтева имати равнотежу висине улога и квота које се бирају за дуеле. И за кладионичарске стратегије, важно је прво изабрати казино о чему је већ било речи. Број кладионичарских стратегија је велики, али је битно имати свест о неким.

Приручник за клађење, информисаће вас и о стратегији играња на фаворита. Односно, одабир екипе која има већу вероватноћу да ће добити дуел. Она има ману, да квоте које се дају на победника неће успети да вам донесу велики новац. А није ни гарантовано увек тријумф фаворита, где су квоте веће на аутсајдере. Што је још битније, за оне који не воле да ризикују, јесте што ова стратегија доноси више победа него губитака. Али је упитно колико је то исплативо за стицање профита на дужи рок.

kladjenje

Стратешки приступ – остале врсте

Осим што се може играти на фаворита, постоје још неке кладионичарске стратегије које могу помоћи у стицању профита. Једна од њих је корисна. То је дупла шанса.

То значи да на једном мечу, можете одредити два резултата и изразити их на тикету. Који год од тих скорова да буде на крају меча, тикет је добитан. Преведено на домен вероватноће, онда имате педесет одсто шанси за добитак у овом случају. На примеру, можете играти Х1 као тип на тикету. Онда би вам одговарала победа домаћина или нерешено што оставља већу могућност избора и увећава шансе за добитак.

Једна од популарних стратегија за  клађење је она на број погодака. У овом смислу се најчешће игра на то да ли ће бити више или мање голова од одређеног броја. Или, који тим ће дати више голова. Све зависи од понуде квота у некој кладионици, и догађаја који су на талону. Ту је важно добро информисање и праћење неке екипе, ако се већ кладите на њу.

Играчи могу користити и математичке формуле као врсте стратешког приступа клађењу. Фибоначијев модел опклада би подразумевао играње на нерешено. Ако се промаши, онда се клади по одређеном кључу даље на нерешене исходе. Уз повећавање улога и што већих квота на те исходе, по могућству 2.6 или веће.

Једна од могућности је и Кели (Kelly) формула. Она израчунава идеални улог за опкладу. То је рачуница на више нивоа и могуће је наћи је на интернету. Многе друге опције, као стратегије преостају за играче. Једна од њих је и cashout односно исплата добитка док меч траје, уколико не желите ризиковати. Или Money race да се добитак од једне опкладе одмах улаже у наредну. Све њих, могуће је пронаћи претрагом интернета.

Приручник за клађење – бонуси добродошлице

Приручник за клађење, нуди вам и могућност да спортску прогнозу истражите и преко промотивне понуде. Бонуси су нешто чиме кладионице покушавају да задрже базу лојалних корисника. Правећи клубове таквих корисника. Али и уопште да задрже што више играча да би улагали новац код њих. Почевши од пакета добродошлице. То је оно што даје почетницима замајац даље клађење. Спорт је уз слот, главни начин давања оваквих додатних награда. Испред вас је преглед тренутних промоција које се односе на то.

Meridian кладионица даје новим играчима 3.000 РСД за спортско клађење и 3.000 бесплатних спинова, уз услове коришћења на тикетима са 4 меча и минималном квотом 1.50.

Онлајн кладионица Mozzart нуди бонус добродошлице где играчи могу добити до 1.000% бонуса на први депозит, у зависности од исхода на “точку среће”, са максималним бонусом до 100.000 динара. Минимални бонус је 250 динара уз први депозит од 500 динара.

King.rs нуди 100% бонус на први депозит до 25.000 РСД за спортско клађење или 45.000 РСД за казино, уз додатак од 50 бесплатних спинова.

bonus king rs

Остала понуда промоција

Након бонуса добродошлице, једна од честих промотивних акција у кладионицама за спорт је бонус на број парова. У зависности од тога колико наведете мечева на тикету, требало би да погодите укупну квоту. Али и уз минималну квоту по пару и минимум одиграних дуела на тикету. То се разликује од кладионице до кладионице.

У Meridianu ти проценти иду до 150 одсто за 50 парова. А минимум квота је 1.35 да би се учествовало. Иста квота је и за Maxbet  али они дају 500 посто бонуса за пет или више мечева на тикету.

Има и кладионица које играчима омогућавају да наплате промашени пар. И то у зависности од укупно погођене квоте. Друге опције су и да имају cashout. Односно, да могу исплатити новац у било ком тренутку трајања меча, уколико имају добитак. Ту су и различите промоције играња на голове.

Посебно је интересантна промоција бонус квота. Односно, играч може на тикет да стави један меч из те понуде. У зависности колико је парова пре тога одабрао. Оне могу ићи у распону од 4+1, 5+1, 6+1, 7+1, 8+1 или 9+1. Све зависи од тога за које опције се кладионица определила. Све уз минималну квоту да би се учествовало у промоцији.

Као облици промоција, нуде вам се и различити начини уплате новца. Што је често постављено у промотивној понуди кладионица. А може вам некад и додатно олакшати, поготово уколико су у питању електронске уплате.

Апликација

Приручник за клађење ће вам послужити и за још једну важну информацију. Модерне информационо – комуникационе технологије, учиниле су да сада кладионица буде на само клик од нас. Било посетом интернет сајту, са било ког уређаја. Или што је још једноставније, коришћењем апликације.

За играче је некада то одлучујући чинилац када бирају место где ће полагати депозит. Јер на тај начин, себи у великој мери штеде време. И много брже и лакше могу планирати дневне обавезе. Поготову што процес инсталације апликација није тежак.

Већина кладионица у Србији их има. На њиховим сајтовима, по правилу се скине фајл у .apk формату. Затим треба дозволити инсталацију софтвера из трећих извора. Па онда извршити подешавање апликације. Ово је могуће, како за лап топ рачунаре, али тако и за мобилне телефоне. Ту од кладионице до кладионице постоје разлике. Већина је обезбедила апликације за Аndroid i iOS уређаје. Неке ће заједно са та два, омогућити да и корисници Huawei телефона могу инсталирати апликацију.

У зависности од тога, какав вам је оперативни систем телефона, онда тражите кладионицу која подржава апликацију за њега. Други, лакши начин од скидања апликационог линка постоји. А то је да на продавници апликација пронађете ону кладионицу где сте регистровани. Јер, некада кладионице награђују такмичаре ако користе апликацију. Па би тако могли да искористите неки бонус. Уколико вам се за тако нешто укаже прилика.

Уплата/исплата

Пре почетка са клађењем, играчи желе да знају на који начин могу уплаћивати новац. Али и повлачити средства у случају добитка. То је сада веома једноставно и постоји неколико начина како се може урадити. С тим да ће, од кладионице до кладионице, варирати минимални износ првог депозита. Или уопште колико треба дати за учешће у некој игри.

Најчешћи начин уплате свакако јесу платне картице. У оквиру свог профила на кладионици, играч ће изабрати поље „уплата“ или „исплата“. Пратећи даље инструкције, повезаће своју картицу са налогом, одакле ће се касније обрачунавати средства. И на који ће бити исплаћивана, или он моћи да одиграва тикете. Углавном су подржане Dina, MasterCard, Visa и Maestro картице у српским кладионицама.

Новац се може дати директним одласком у пословницу. Што би изискивало лично време корисника. Који би ставио на располагање оператеру потребне податке. Или одлазак на посебно назначена уплатна места. О чему се играчи могу информисати на сајту кладионице. То не морају искључиво бити трафике, него некада и бензинске пумпе и друго.

Уплата се може вршити у пошти или банци и то попуњавањем уплатнице. Обично су на сајту кладионице дате све информације како их попунити подацима. Онда би зависило од брзине обраде, за које време би се новац нашао на рачуну корисника.

За исплату новца, важно је имати у виду податке на налогу. Обично је то исти начин као и онај како је одабрано да се врши уплата. А све се налази у оквиру тих подешавања.

Закључак

Приручник за клађење, био је својеврстан водич, како за нове, тако и за искусне играче. Све је то за њих полазна основа, како би се упознали са основним стратегијама и тактикама. Што им касније може осигурати стицање профита на дужи рок. А паметном стратегијом улагања и да спречи губитке. Управо томе служе и ове инструкције односно савети. Прочитајте ово упутство и будите безбрижни у жељи да једног дана постанете милионери.